Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Saturday, 10-Jan-2009 02:02
ROTI JALA VS PULUT DAKAP




Resepi (My Resepi-yatiezaini) (Cik tie sorry ye C&P.. ;-) )

Bahan-bahan ( anggaran 80kpg..klu buat kecil lagi ler byk dpt )

-1kg tepung gandum
-1 tin susu cair
-4 tin air (guna tin susu)
-4 biji telur
- sedikit esen vanila, pewarna kuning dan garam
- sedikit minyak masak utk melenser dan acuan roti jala

Cara-cara

-Satukan bahan 1 - 5 dan kacau hingga tidak bergentel
-Masukkn adunan tadi kedalam blender .. dan blend sekejap sehingga habis semua adunan dan kemudian di tapis
-Panaskan kuali leper non stick & sapukan sedikit minyak masak. Masukkn adunan kedlam acuan roti jala & jalakan di atas kuali..
-biarkan sekejap sehingga roti jala itu masak.. bolehlah diangkat & dilipat mengikut citarasa masing2.







Resepi.

-Pulut 500g (rendam)
-Santan pekat 1 1/2 cawan
-Pisang raja
-Garam
-Gula
-Daun pisang (layurkan)

Cara-cara

-Kukus pulut hingga masak.
-Santan dicampur dengan sedikit garam,kemudian digaul bersama pulut.
-Letakkan pulut di atas daun pisang yang sudah dilayurkan.Pulut ditekan supaya rata.
-Pisang yang sudah dibelah dua disalutkan dengan gula.Kemudian letakkan di atas pulut.
-Balut pulut,kemudian ambil 2 biji pulut yang sudah dibalut,ikatkan dengan tali.
-Kukus selama 30-40 minit dengan api yang serdahana.Alih-alihkan pulut itu.
-(Kalau nak gaul terus gula bersama pulut pun boleh,jadi pisang tu tak perlulah disalut gula lagi )

“Kuih….kuih…3 seringgit…Kuih kak? LOL ”Ramai sekarang dok menjala,jadi virus tu pon dah sampai sini :groucho: ..Kalau buat roti jala ni mariam kena buat 2 versi kuah…satu kari atau kuzi, satu lagi mesti kuah lempuk durian atau kuah durian…Maklumla selera kami berbeza…Biasa buat resepi main taruk je..kali ni try ikut resepi my aunt…wangi je sbb letak esen vanilla… :P :P
Pulut dakap atau nama saintifiknye huggies glutinous :lol_teethfull: ..Bak kata my sis (alang) pulut huggies..Kuih ni febrettt cik hubby…Berbekalkan pisang raja yang mak kirim,
maka terjadilah kuih nih.. :satisfied_nod:

© Pidgin Technologies Ltd. 2016